Curtea de Conturi a făcut plângeri penale pentru cheltuirea nejustifi cată a banilor publici. Contractele au fost încheiate cu o singură firmă, prin "negociere liberă.
Muzeul Antipa a fost renovat cu aproape 13 milioane de euro. Lucrările au început în 2009, iar inaugurarea a fost amânată de mai multe ori din cauza unor neînțelegeri fi nanciare cu fi rma care s-a ocupat de lucrări. Până la urmă, muzeul a fost redeschis în septembrie anul trecut
Sursa: VLAD STĂNESCU
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj a fost modernizat printr-o „negociere închipuită”
Moodernizarea majorităţii muzeelor naţionale din România a fost realizată printr-o risipă de zeci de milioane de euro, ne-au dezvăluit surse din cadrul Curţii de Conturi. Cea mai mare parte a banilor a fost plătită, fără documente justificative, pentru aşazise „opere de creaţie intelectuală”, fără a se respecta legislaţia privind achiziţiile.
Banii au fost încasaţi de aceeaşi firmă, Artex Services International, cea care a reabilitat şi muzeul Antipa la un preţ considerat exorbitant. Pentru două dintre cazurile controlate, Curtea de Conturi a depus deja plângeri penale. Este vorba despre Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca şi Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni. Alte cazuri de muzee naţionale sunt în lucru, între care şi cel al Muzeului Brukhental din Sibiu, al cărui dosar va fi repus pe tapet.
Pentru realizarea reorganizării expoziţiei de bază a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvanei, conducerea acestuia a contactat direct SC Artex internaţional SRL (asociaţi Marius Cătălin Vişan şi soţia, Alice). Firma a apreciat valoarea „lucrărilor de creaţie” la 11 milioane de euro, plus TVA. Pe baza acestei aprecieri, secţia „Educaţie, relaţii publice şi marketing” din cadrul muzeului a solicitat Ministerului Culturii, în iulie 2009 , suplime