Creșterea netă a populației la nivel global este de cel puțin 200.000 de noi guri de hrănit în fiecare zi. Cu toate astea, perimetrele fermelor se diminuează pe zi ce trece din cauza dezvoltării economice și a reducerii apei la dispoziția cultivatorilor, scrie businessinsider. com.
Pe de altă parte, decizia guvernelor de a converti pământurile necesare pentru hrană în locuri de cultivat pentru biodiesel, diminuează suplimentar resursele alimentare.
Dar, desigur, cea mai distructivă pentru evoluția prețurilor la alimente este politica monetară. Injecțiile de lichidități de pe piețe au generat creșterea substanțială a prețurilor la produse agricole.
Toate aceste fundamente conduc spre o singură concluzie: prețul alimentelor este și va fi în continuă creștere. Așa că investiția în terenurile arabile pare o soluție excelentă. Sunt o protecție excelentă împotriva inflației. Investiția în pământ este ca aceea în aur.
Dar, spre deosebire de aceasta din urmă, produce an de an recoltă, asigură proprietarului o rezervă de alimente și chiar un loc unde să stea dacă va avea vreodată nevoie de un nou domiciliu.
Desigur, românii au alternativa de a investi chiar în țară. Pentru străini însă, care sunt cele mai bune țări unde se poate cumpăra pământ? Jurnaliștii de la businessinsider.com au ales două țări din rândul a 100, care ar putea fi cele mai bune destinații pentru achiziția unei ferme, ținând cont de mai multe criterii: prețul pământului, costurile de prelucrare, productivitatea solului, riscul politic, regulile pentru străini, stabilitatea climatică.
În opinia acestora, deși poate părea surprinzător, Georgia este una din țările stabile, în continuă creștere, pe care merită să pariezi. Statul este pe o traiectorie ascendentă, cu un viitor promițător, și seamănă mult cu Singapore, acum câțiva ani.