Gazprom a îndepărtat şi ultima barieră din calea proiectului gazoductului South Stream după ce, joia trecută, a semnat un acord cu Bulgaria pentru deblocarea construcţiei sectorului bulgar în schimbul unei reduceri a preţului la gaze cu 20% pe o perioadă de zece ani.
Citeşte şi editorialul: Dar Gazprom cu cine votează pe 9 decembrie?
Gazprom are acum la dispoziţie toate pârghiile pentru a demara construcţia gazoductului, prevăzută să înceapă la sfârşitul anului. La Bucureşti, Guvernul ridică obstacole artificiale exploatării resurselor naţionale prin moratoriul împotriva gazelor de şist. Cererea de gaz rusesc în Europa a scăzut cu peste o treime, dificultăţile tehnice sunt considerabile, costul - estimat la 19 miliarde euro, dar situat, probabil, undeva în jurul a 30 de miliarde - este prohibitiv, iar avizele europene în materie de competiţie şi mediu sunt departe de a fi asigurate, însă Gazprom continuă neabătută planurile de construcţie a gazoductului South Stream pe sub Marea Neagră.
Miercuri seara, la Milano, consiliul director al consorţiului South Stream Transport, format din reprezentanţii Gazprom (50%) şi ai celor trei parteneri externi, ENI (20%, Italia), EDF (15%,Franţa) şi Wintershall (15%, Germania), a luat deciziile finale în privinţa investiţiilor necesare construcţiei sectorului maritim pe sub Marea Neagră, în lungime de 900 de kilometri, al gazoductului. A doua zi, preşedintele Gazprom, Alexei Miller, a zburat la Sofia, unde, în prezenţa premierului Boiko Borisov, a semnat ultimul document privind construcţia conductei de care ruşii mai aveau nevoie pentru a demara proiectul. Serbia, Slovenia, Ungaria şi Austria semnaseră deja, dar Borisov a refuzat până în ultima clipă şi a ţinut proiectul ostatic până când a obţinut tot ce a dorit. Astfel, statul bulgar nu va investi nici un euro în construcţia sectorului bulgar al South S