Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban a declarat, marţi, la Bruxelles, că i-a transmis luni seară lui Herman Van Rompuy că România consideră inacceptabilă şi discriminatorie corelarea din propunerea sa privind bugetul UE 2014-2020 între alocările pe Politica de Coeziune şi rata de absorbţie.
"Am susţinut foarte clar că avem două mari probleme legate de această propunere: prima legată de paragraful 45 al documentului, care stabileşte o legătură între alocările viitoare pentru politica de coeziune şi rata de absorbţie din perioada 2007-2011", a afirmat Orban, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, la finalul reuniunii Consiliului Afaceri Generale.
El a subliniat că această menţiune afectează "strict" România, adăugând că i-a transmis lui Van Rompuy că este discriminatorie şi inacceptabilă pentru România atât la nivel politic, cât şi din punct de vedere tehnic. "E pur şi simplu discriminatorie la adresa unui stat membru şi este incorectă, din moment ce aplici un algoritm, el trebuie aplicat identic pentru toate statele membre. Nu aplici un algoritm şi după aia mai vii cu o altă formulă ca să-i tai unui stat membru o sumă importantă pentru că tu consideri că e mult prea mare creşterea de alocări pentru România raportat la celelalte state membre", a explicat ministrul Leonard Orban.
Potrivit lui Orban, o altă a doua mare problemă ridicată de el în discuţia cu Van Rompuy s-a referit la convergenţa plăţilor directe pentru fermieri aferente Politicii Agricole Comune. "Am spus foarte clar că, în momentul de faţă, aşa cum arată această propunere, convergenţa plăţilor directe este profund nesatisfăcătoare pentru România, practic sumele alocate descresc şi în plus perioada de tranziţie creşte de la patru la şase ani. Pe propunerea anterioară perioada de tranziţie începea din 2014 şi ţinea până în 2017, dura patru ani şi sumele ajungeau la maximul