Carnea care vine din afara ţării nu e supusă analizelor în aceeași măsură ca producţia locală. Inspectorii sanitar-veterinari se bazează doar pe actele cu care produsele vin din țările de proveniență și nu le mai controlează în laboratoarele proprii. Sursa: CODRIN PRISECARU
Nu există nicio expli caţie oficială pentru care ficăţeii congelaţi de provenienţă braziliană se vând cu 6-7 lei kilogramul, la jumătate de preţ faţă de produsele autohtone. Indirect însă, autorităţile recunosc că anumite alimente din import ne pot afecta sănătatea. În timp ce producătorii locali sunt obligaţi să facă lunar analize, exigenţele scad când vine vorba de marfa din afară, unde controlul se face doar la graniţă. Marfa ajunge pe raft, fiind verificată doar la ambalaj, adică scrisul să fie citeţ, iar termenul de valabilitate să nu fie depăşit.
MARE GRIJĂ! OTRAVĂ la 7 lei/kg pe rafturi. BOMBA vine tocmai din BRAZILIA
ANPC: „Preţul mic trage un semnal de alarmă”
Înainte să ajungă în magazine, toate produsele româneşti de origine animală sunt verificate de inspectorii sanitar-veterinari încă de la locul de producere, adică în fabrici, dar şi în unităţile de procesare, ambalare şi depozitare. Acest lucru e valabil doar pentru producătorii şi procesatorii autohtoni, care trebuie să aibă şi un program de autocontrol.
Topul "mizeriilor" din mezeluri: piele, oase şi tendoane
„Lunar, trimit probe la un laborator pentru a face dovada siguranţei produselor”, spune Constantin Lupescu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti. În plus, se fac şi controale inopinate pentru produse la risc, în special la cele de origine animală, iar dacă există suspiciuni, se recoltează probe.
Lucrurile se complică la marfa din import. „Inspectorii urmăresc doar dacă ce scrie în documentele însoţitoare se potriveşte cu ce e în camion. Pot desfac