Astăzi, de la ora 17.00, în cea de-a doua zi a Târgului Gaudeamus, desfăşurat până duminică în Pavilionul Central de la Romexpo, va avea loc lansarea volumului "Ce rămâne. William Faulkner şi misterele ţinutului Yoknapatawpha", scris de Mircea Mihăieş. Alături de autor, cartea va fi prezentată, la standul Editurii Polirom, de Horia-Roman Patapievici şi de Dan C. Mihăilescu.
Volumul a fost publicat de Editura Polirom pentru a comemora 50 de ani de la moartea lui William Faulkner, care a decedat pe 6 iulie 1962. Autorul a primit premiul Nobel în 1949 "pentru viguroasa şi unica sa contribuţie artistică la romanul american modern", scriind pe linia lui James Joyce.
Scriitorul William Faulkner, care a murit la vârsta de 64 de ani în 1962, şi-a petrecut întreaga existenţa în partea de sud a Statelor Unite ale Americii. A creat în literatură „ciclul Yoknapatawpha”, după numele ţinutului imaginar din realul stat Mississippi, în care a reînviat atmosfera Sudului din timpurile indienilor până la mijlocul secolului al XX-lea.
Scriitorul William Faulkner (1897-1962), distins cu Premiul Nobel în 1949, a revoluţionat romanul modern. Celebru pentru romanele "Pogoară-te, Moise", "Zgomotul şi furia", "Absalom, Absalom!" sau "Lumina de august", el a devenit simbolul scriitorului neacomodat la valorile civilizaţiei moderne.
Un fascinant portret literar, psihologic şi moral al lui William Faulkner a fost realizat recent de Mircea Mihăieş, care a scris monografia „Ce rămâne. William Faulkner şi misterele ţinutului Yoknapatawpha“.
"Yoknapatawpha”, un teritoriu legendar
Creator pe harta lumilor posibile a comitatului imaginar Yoknopatawpha, William Faulkner a conturat un teritoriu legendar, cu o dimensiune spirituală. Ideea de a inventa acest ţinut mitic, în care criticii literari au văzut alegoria Sudului american, i-a venit în urma unui vis, în care a v