Depozitele cu dobânzi mari şi puţine comisioane reuşesc să protejeze economiile românilor de infl aţie şi chiar să ofere câştig Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Inflaţia galopantă din ultimele luni a mâncat din profiturile pe care le oferă dobânzile la depozitele în lei. Concret, o creştere de preţuri de 5%, cum a fost cea mai recentă inflaţie anuală raportată de Statistică, pentru octombrie, nu mai lasă niciun profit în cont celor care îşi depun banii într-un depozit în lei cu 6% dobândă pe an. Mai mult, românii retrag din bancă mai puţini bani decât au depus.
Inflaţia, peste dobândă
Astfel, la dobânda de 6%, statul percepe un impozit de 16%, adică 0,96%. În plus, la retragerea banilor de la casierie, cele mai multe bănci încasează de regulă un comision de 0,5% din sumă. Dacă facem scăderea, din cele 6 procente ale dobânzii deponentul rămâne cu doar 4,5%, care sunt înghiţite în totalitate de inflaţia de 5%.
EXCLUSIV O clientă MODESTĂ a pus în genunchi O MARE BANCĂ din România și plătește CEA MAI MICĂ DOBÂNDĂhttp://www.evz.ro/pagina-subcategorii/sectiune/banci.html
Câteva bănci de pe piaţă au renunţat însă la multe costuri, aşa încât deponentul să poată ieşi în uşor câştig chiar şi la o inflaţie de 5%.
Deponenţii pot alege aşadar o instituţie cu dobândă mare la depozit şi cât mai puţine comisioane. De exemplu, multe bănci nu impun comision de desfiinţare al depozitului dacă banii sunt retraşi în ziua scadenţei.
Protecţie pentru economii
Astfel, OTP Bank are dobânzi de 6% şi 7,1% pentru maturităţi de 12 luni şi, respectiv 111 zile. Banca nu percepe comision de retragere numerar, dacă depozitul este desfiinţat în ziua scadenţei ceea ce înseamnă că, după ce se scade erodarea din in flaţie, deponentului îi rămâne un câştig de 1-2 procente ţinând cont că banca nu percepe niciun cost nici pentru deschiderea depozitului.
Ce monedă este