Intrările în zeci de instituţii şcolare de la Roma sunt baricadate întrucât elevii, înarmaţi cu pensule, manifestează împotriva tăierilor bugetare şi stării deplorabile a unor clădiri, ei înşişi dând un strat de vopsea sălilor de clasă decrepite.
La Liceul Tasso, după ce au pus deoparte sacii de dormit şi resturile cinei luate cu o zi înainte, unii elevi încep să îndepărteze desenele graffiti de pe pereţii toaletelor.
"Nu mai putem suporta această situaţie", explică Alessandro Spaggiari, în vârstă de 18 ani, în timp ce prietenii săi prepară ipsos proaspăt pentru a acoperi pereţii.
"Deoarece nu avem fonduri pentru a întreţine sălile de clasă şi a menţine şcoala în conformitate cu normele de securitate, am decis să ne ocupăm de acest lucru noi înşine", afirmă el.
Nivelul ridicat al şomajului în rândul tinerilor, de peste 30 la sută şi de trei ori mai mare decât media naţională, i-a determinat pe liceeni şi studenţi să manifesteze. Uneori, manifestaţiile au fost marcate de ciocniri violente cu forţele de ordine.
Peste 70 de instituţii şcolare au fost ocupate de către elevi în toată regiunea Romei pentru a protesta faţă de tăierile bugetare în domeniul educaţiei, în timp ce Italia este blocată în recesiune. Alte zeci de şcoli sunt ocupate în restul ţării.
"Această generaţie a fost atât de mult maltratată de clasa politică încât are tendinţa să vadă numai aspectele negative ale politicii guvernamentale în domeniul educaţiei", explică pentru AFP Mario Morcellini, specializat în probleme de educaţie la Universitatea Sapienza, din Roma.
"Nimeni în ţară nu mai are încredere în politicieni, în special tinerii", adaugă el.
În sălile de clasă ocupate în întreg oraşul, elevii au format centre de coordonare cu scopul organizării unei noi manifestaţii în acest weekend, insistând asupra faptului că vor ca aceasta să se desfăşoare