Renumitul doctor în psihologie a făcut o analiză fără menajamente despre educaţia tinerilor, relaţia părinţi-copii, dar şi despre dascăli vs copii, într-o societate bulversată.
Aflată în topul femeilor de succes, considerată una dintre cele mai valoroase prezenţe publice şi un veritabil reper, psihologul Aurora Liiceanu a fost invitată sâmbătă de Iuliana Ciugulea la "Conversaţii esenţiale", emisiunea de la Digi 24.
Realistă și dură Aurora Liiceanu a vorbit deschis despre problemele societăţii româneşti de azi.
„Nenorocirea este că în ultima vreme omul a devenit dependent de recunoaşterea socială. Nu contează că eşti bun sau nu eşti bun la ceva. Important e să te cunoască publicul, notorietatea, mitul celebrităţii, cum se vorbeşte la noi, grămada, democratizarea talentului. Că de fapt, dacă stai să te gândeşti, e incorect spus românii au talent. Că acolo nu e vorba de talent, este vorba de o performanţă. Deci nu e corect românii au talent, adică se întăreşte ideea de exhibiţionism, de recunoaştere socială. Eu nu îmi închipui că x din teatrul românesc sau filmul românesc moare de frământări dacă are talent sau nu. Cred că mai degrabă e înnebunit sau înnebunită cât o cunoaşte lumea.”
"Nu mă interesează competiţia cu altul
pentru că aia poate fi alterată de pile"
Tema femeii de succes versus succesul ca femeie este una dragă personajului, cea care spune că nu a interesat-o niciodată altceva decât competiţia cu sine.„Odată, demult, am citit o carte tâmpită care avea următoarea vorbă: când mă făcui mică sub pătură, ştiui adevărul. Deci când eşti singur, în solitudine, îţi cunoşti adevărul. Trebuie să recunosc că nu mă interesează competiţia cu altul pentru că aia poate fi alterată de pile, de context. M-a interesat mereu competiţia cu mine, ce pot eu să fac, dacă pot să mă întind mai mult sau nu. Îmi cunosc foarte bine imperfecţiunile ş