Asigurarea obligatorie de sănătate va acoperi mai puţine servicii decât acum, când se decontează totul şi nimic. Acestea vor fi însă garantate, nu promisiuni în vânt, dau asigurări oficialii din Sănătate. Spitalele se vor gospodări singure, iar medicii vor fi plătiţi exact pentru cât muncesc. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Proiectul de lege a Sănătăţii, dezbătut intens, zilele acestea, pare să mulţumească toate părţile implicate. Va ajunge în Parlament la începutul lui decembrie şi ar putea intra în vigoare de anul viitor. Vă prezentăm cele mai importante schimbări prevăzute în forma actuală.
1. SISTEMUL DE ASIGURĂRI. Casele judeţene de sănătate vor fi reduse la zece şi transformate în case mutuale. O noutate e faptul că şi firmele private vor putea încheia contracte pentru asigurările obligatorii, nu doar pentru cele facultative, ca în prezent. „Asiguraţii vor putea să-şi ia şi pachetul de bază, şi asigurarea facultativă la acelaşi asigurator, public sau privat. Sau asigurare obligatorie la stat şi facultativă la privat”, spune Vasile Cepoi, consilier la Guvern.
Abonament medical versus asigurare privată de sănătate. AFLĂ care este CEA MAI BUNĂ VARIANTĂ
2. PACHET DE BAZĂ. Serviciile acoperite de acesta vor fi prevăzute în acordul cadru pe care CNAS îl încheie o dată la doi ani cu furnizorii (medici, spitale). Noua lege stabileşte doar principiile pe care va fi construit: „Nu vor mai fi decontate serviciile ieftine, pentru răceli, de exemplu. Ne vom axa pe decontarea celor scumpe, pentru boli cronice. Există deschidere spre includerea în pachet a procedurilor inovatoare şi a tratamentelor alternative- homeopatie, acupunctură. Odată corelat pachetul de bază cu posibilităţile financiare, nu vom mai auzi că se epuizează banii la începutul lunii”, adaugă Cepoi.
3. AUTONOMIE ÎN SPITALE. Acestea nu vor mai fi instituţii bugetare, astfel că medicii îşi v