Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii Audiovizualului, pregătită de Guvern şi contestată vehement de agenţiile de publicitate, a fost aprobată ieri. Documentul nu se regăsea iniţial pe lista actelor normative care urmau să fie discutate în şedinţa de Guvern din data de 27 noiembrie, fiind inclus pe ordinea suplimentară. Această mişcare e surprinzătoare, având în vedere că pe 15 noiembrie, într-o notă a biroului de presă a Guvernului, se preciza că Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii Audiovizualului "nu mai este de actualitate".
Proiectul a fost aprig contestat înainte ca acesta să ajungă pe masa Guvernului sau să fie făcut public în mod oficial; de altfel nici nu a intrat în dezbatere publică, aşa cum prevede legea transparenţei decizionale.
Pe 6 noiembrie, potrivit unui comunicat apărut pe site-ul gov.ro, la capitolul acte normative care ar fi putut fi discutate în repectiva şedinţă, exista şi un proiect de modificare şi completare a Legii Audivizualului nr 504/2002.
Acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece proiectul a fost remis Ministerului de Justiţie. Ulterior, dinspre agenţii a apărut informaţia că Ordonanţa de Urgenţă va fi adoptată pe 20 noiembrie.
O săptămână mai târziu, când totul părea dat uitării, proiectul a fost discutat în şedinţa de Guvern şi aprobat.
Andrei Zaharescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunţat că Ordonanţa de Urgenţă, adoptată ieri, vizează trei mari categorii de schimbări, legate de achiziţionarea spaţiului publicitar, de modificarea grilelor de programe de către cablişti şi de activitatea CNA.
Cele mai multe discuţii au fost stârnite de articolul care se referă la vânzarea spaţiului de publicitate. În urmă cu două săptămâni, Asociaţia Europeană a Agenţiilor de Comunicare (EACA) a reacţionat la Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii Audiovizualului, acelaşi lucru făcându-l ş