Respirația urât mirositoare sau halitoza, în termeni medicali, nu este neapărat consecința unei mese "parfumată" cu ceapă și usturoi, ci a unui stil de viață disfuncțional. Igiena necorespunzătoare a danturii, dietele sărace în carbohidrați și consumul excesiv de zahăr, spun medicii, sunt adevăratele obiceiuri care afectează mirosul din gură.
"Circa 85% dintre pacienții cu respirație urât mirositoare suferă de probleme gingivale cauzate de bacterii, așa că înainte de a se plânge că nici vârcolacii nu se apropie de ei, ar trebui să facă o vizită pe la dentist", explică doctorul James Wright.
Harold Kats, expert în problemele digestive, spune că hidratarea este regula de aur a celor care-și doresc o respirație proaspătă. Saliva, arată acesta, este „apa de gură” produsă în mod natural de organismul uman, astfel că un pentru a produce cât mai multă, trebuie să bem apă și ceaiuri din belșug.De reținut însă că în timpul unei diete, din cauza mestecației sporadice, producția de salivă scade. ”De mare ajutor sunt și fructele sau legumele cu un conținut bogat în apă precum țelina, merele, portocalele”, adaugă specialistul.
Interesant este că, pe lângă ceapă și usturoi, două alimente asociate cu respirația urât mirositoare, ar trebui evitate și deserturile. ”Zahărul stimulează înmulțirea bacteriilor din gură, care nu fac decât să înrăutățească situația celor cu halenă respingătoare, la fel și proteine care se găsesc în lactate”, detaliază Kats. Din meniul celor care se confruntă cu această problemă ar trebui exclus și vinul, pentru că usucă gura, dar mai ales cafeaua din cauza efectului de aciditate.