După ce a străbătut toată lumea, cunoscutul creator de modă spune că, din cauza comunismului, românii nu mai știu să-și aprecieze țara.
Adrian Oianu, artistul care a lansat tendul ce combină designul contemporan cu valorile tradiţionale româneşti, a spus într-un interviu pentru “Digicult”, emisiunea de pe Digi24, de sâmbătă, de la ora 14.30, că, deși a mers în toată lumea, singurul popor care-și vorbește de rău țara sunt românii. Întors din America, unde a studiat Arta, designerul „a scos de la naftalină” ia românească, cămaşa ţărănească sau catrinţa şi le-a făcut vedete în prezentările sale de modă.
Ce îl supără însă cel mai tare pe artist? Faptul că românii nu ştiu încă să aprecieze astfel de lucruri: „Eu m-am întors în România crizat de lipsa identităţii. Am umblat în toată lumea, am ajuns la capătul Pământului şi am realizat ce important este să ai o rădăcină, să ai o bază, un pământ în care să-ţi înfigi rădăcinile, să fii "de undeva". Toţi sunt de undeva. Am auzit de popoare mici, care, în momentul în care vorbeau de ţara lor, le dădeau lacrimile. Singurii oameni pe care i-am întâlnit în America care vorbeau urât de ţara lor erau românii. De ce toată lumea vorbeşte cu emoţie de ţara lor, iar românii fac mişto, glumesc, nimic pozitiv? (...)
Românul e mândru şi comunismul i-a luat mândria, i-a luat motivul pentru care trebuie să fie mândru. Şi atunci, orgolios, s-a ascuns în spatele cinsimului şi al autoironiei. Principalul vinovat pentru felul în care gândesc şi simt astăzi românii în viziunea lui Adrian Oianu este comunismul, cu excesele sale. În vreme ce alţii, americanii, spre exemplu, ştiu să-şi promoveze valorile, chiar şi atunci când sunt false.„În comunism, zona asta, naţionalist-patriotică, în înţelesul greşit al cuvântului, a fost foarte mult exploatată. Comuniştii au făcut o unealtă din patriotismul fals şi naţionalism