A fluturat drapelul României deasupra gheţarilor Europei. Nu o dată, ci de mai multe ori. Dar parcă de data asta e… altfel. Pentru că şi-a propus să ajungă pe Jungfrau chiar de Ziua Naţională, să aşeze steagul românesc lângă cel elveţian, la altitudinea de 3.571 m.
Teodor Cârdei este un om obişnuit. Unul dintre milioanele de români pentru care patriotismul n-a devenit desuet, sub presiunea vremurilor de azi. Poartă cu el tricolorul oriunde se duce şi-l aşază ca semn al trecerii lui, să-l vadă şi alţi călători. Are 62 de ani şi iubeşte muntele. E montagnard şi nu alpinist. Adică urcă, munte după munte, fără a forţa însă limitele. Până acum câteva săptămâni, Teodor Cârdei a fost pădurar la cantonul de la Lacul Vulturilor – zis şi “Lacul Fără Fund” – din Munţii Buzăului; şi-a petrecut ani buni având drept vecini... lupii, urşii, caprele negre. “Pe-acestea din urmă le-am urmărit, de departe, cu binoclul sau aparatul de fotografiat, zile în şir. Au o viaţă foarte grea, trăiesc singure, pe stei, în bătaia vântului. De câte ori nu le-am văzut aşezându-se la odihnă pe câte o stâncă golaşă, seara, iar dimineaţa le vedeam tot acolo, acoperite de promoroacă, dar neclintite! Într-un fel, eu cred că semăn cu ele...”, ne spune pădurarul solitar.
Joi a plecat cu avionul spre Elveţia. Pe 1 decembrie va fi pe Jungfrau, unul dintre vârfurile semeţe ale “acoperişului Europei” (cum mai sunt numiţi Alpii). Despre demersul lui – sprijinit de Fundaţia Europeană a Românilor (FER) – ne povesteşte în cuvinte simple: “Nu fac paradă ieftină de patriotism, dar niciodată nu mi-a fost ruşine să arăt că sunt român. De fiecare dată în călătoriile mele am avut cu mine drapelul României. Am fost în Alpi, în Austria, în Elveţia, în Italia, în Germania şi am întâlnit români care, chipurile, au uitat să vorbească româneşte. Dar mi-a fost milă de o fetişcană care lucra ca îngrijitoar