Iniţiativa arată mai degrabă ca o afacere pusă la cale de Guvern pentru a-şi rotunji conturile, secate de măsuri populiste şi de colectarea defi citară a taxelor Sursa: AGERPRES
Dintr-o măsură utilă mediului de afaceri, plata TVA la încasarea facturii s-a transformat într-o povară, după ce a trecut prin filtrul lui Liviu Voinea, secretar de stat la Ministerul de Finanţe. În primul rând, TVA se plăteşte către stat la încasarea facturii, dar nu mai târziu de 90 de zile de la emiterea ei. Pe de altă parte, deducerea taxei aferente cumpărăturilor nu se poate face decât la plata facturii.
Astfel, pentru facturi plătite în mai mult de 90 de zile statul ia nişte bani în avans, pe care îi dă înapoi peste ceva timp, sau niciodată, dacă acea factură nu mai e plătită. Până acum, TVA era plătită de vânzător, dar şi dedusă de cumpărător, în acelaşi moment. Fiscaliştii cer anularea marii "facilităţi": Scăpaţi-ne de TVA la încasare!
Credite fără dobândă pentru Guvern
O altă păcăleală, mai puţin observată, este că firmele obligate să aplice acest sistem nu îşi vor putea deduce TVA-ul plătit pentru achiziţii decât la plata efectivă a facturii, chiar dacă cei de la care cumpără sunt firme mari, obligate în continuare să vireze TVA către stat atunci când emit factura. Din nou, statul e creditat fără dobândă cu nişte bani la care în prezent nu are acces.
Firmele mici, mai mult descurajate decât ajutate
Mai mult, dacă o factură e plătită parţial în numerar, vânzătorul e obligat să vireze imediat TVA-ul pentru întreaga factură către stat, în timp ce cumpărătorul are de aşteptat până la plata integrală pentru a deduce taxa plătită. Din nou, avantaj statul. Voinea ar fi vrut ca statul să ia şi penalităţi într-o asemenea situaţie, pentru timpul dintre emiterea facturii şi plata ei în numerar, dar a fost oprit de Parlament. Plata TVA la încasare Avantaje şi dez