Curtea de Apel Bucureşti a respins la începutul acestei săptămâni o cerere formulată de un grup de persoane fizice care solicitau anularea ordonanţei CNVM numărul 219 din 6 iulie 2012 prin care comisia a obligat conducerea SAI Muntenia Invest - administratorul SIF Muntenia - să ridice restricţiile de vot în AGA din iulie 2012, potrivit informaţiilor publicate pe portalul instanţelor de judecată.
Această decizie a Curţii de Apel Bucureşti ar putea înclina balanţa în favoarea grupului de acţionari condus de Gheorghe Iaciu şi Adrian Andrici în lupta cu SAI Muntenia Invest pentru controlul activelor de 234 mil. euro ale SIF Muntenia (SIF4).
Adunarea Generală a Acţionarilor de la SIF Muntenia din 7-8 iulie 2012 a rămas un punct de referinţă în istoria pieţei de capital locale, după ce un grup de acţionari, în frunte cu omul de afaceri Gheorghe Iaciu, a reuşit să revoce Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor (CRA) de la SIF Muntenia şi să numească un nou consiliu. Acest lucru nu ar fi fost posibil însă fără ordonanţa CNVM, care a dispus ridicarea restricţiilor de vot impuse de SAI Muntenia Invest acestui grup de investitori.
Iniţial SAI Muntenia Invest a decis că cei circa 20 de acţionari ar fi acţionat în mod concertat, deşi pe listă erau nominalizate persoane fizice la un loc cu fonduri de investiţii locale şi străine între care nu există nicio legătură formală. Acţionarii respectivi deţineau aproape 17% din capitalul SIF la data de înregistrare pentru AGA, iar conducerea SIF le-a limitat dreptul de vot la 5%.
În chiar noaptea de dinaintea AGA, CNVM s-a întrunit însă într-o şedinţă de urgenţă şi a hotărât că decizia SAI Muntenia Invest nu avea acoperire şi a dispus anularea ei. Astfel, acţionarii au putut alege un nou Consiliu al Reprezentanţilor.
Un grup de persoane fizice a contestat însă deciziile luate în AGA din 7-8 iulie pe motiv că