Purceii din gospodăriile populaţiei au început să meargă din decembrie la abatoarele autorizate. Sătenii câştigă un ban în plus, dar fermele mari se simt ameninţate de pesta porcină Sursa: VLAD STĂNESCU
Marii crescători de porci sunt în alertă, după ce Autoritatea Naţională Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a autorizat vânzarea animalelor crescute în gospodăriile populaţiei către abatoarele autorizate. Ei se tem de apariţia unor boli, care ar putea să ducă din nou la impunerea unor restricţii la exporturile româneşti de carne. Autorităţile sanitar-veterinare susţin însă că nu este cazul să ne facem griji, pentru că traseul porcilor din gospodărie până la abator sau la târguri este atent monitorizat. Teoretic, cel puţin. Un producător local de carne îi sfătuieşte pe români să se apuce să crească porci. Dacă cei din Vest renunţă, să profităm noi
Porcii care ajung la abator sau la târguri sunt verificaţi, într-o primă fază, de medicul concesionar - din localitatea de unde provin animalele -, care eliberează un certificat de transport. Un al doilea control se efectuează de către personalul sanitar-veterinar din târguri sau abatoare. Nu garantează, însă, nimeni că nu vor apărea şi nereguli pe acest traseu, aşa cum s-a întâmplat şi în alţi ani.
Certificatul de sănătate, obligatoriu
Potrivit ordinului 67 al ANSVSA din 26 octombrie 2012, porcii crescuţi în gospodăriile populaţiei sau în micile crescătorii pot fi vânduţi către abatoarele autorizate de la 1 decembrie. În cazul gospodăriilor, animalele trebuie să aibă certificat de sănătate. Costul furajelor şi preţul oferit de procesatori îngroapă producţia de carne de porc a Cehiei
Constantin Lupescu, director în cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti (DSVSA) spune că nu „există pericole” pentru carnea care ajunge în piaţă de la gospo