În topul celor mai subvenţionate judeţe s-au clasat Vrancea, Bihor,
Vâlcea, Mehedinţi, Suceava şi Caraş-Severin
Braşovul a primit în perioada 1991 – 2010 subvenţii totale în valoare de 654,4 milioane de lei (vreo 160 de milioane de euro şi ceva mărunţiş), reprezentând 8,1% din valoarea totală a veniturilor judeţului din perioada asta, scrie gândul.info. Dacă este să ne luăm după valoarea nominală, Braşovul stă cel mai bine din Regiunea Centru, dar dacă este să ne luăm după sumele produse în timpul acesta de toate judeţele componente, Braşovul stă cel mai rău, lider fiind judeţul Alba, cu 11,2%.
Judeţul care a avut cea mai mare pondere a subvenţiilor în totalul veniturilor, este Vrancea. Mai exact, către judeţul din estul României s-au dus între 1991 şi 2010 peste 667,3 milioane de lei, echivalentul a 149,9 milioane de euro, sumă care reprezintă 15,3% din veniturile totale ale judeţului în aceeaşi perioadă.
În topul celor mai subvenţionate judeţe s-au mai clasat Bihor, unde subvenţiile au fost de 11,9% din venituri, Vâlcea (11,6%), Mehedinţi (11,5%), Suceava (11,4%) şi Caraş-Severin (11,4%).
La polul opus se află regiunea Bucureşti-Ilfov, care deşi a beneficiat de subvenţii totale în valoare de 2,7 miliarde de lei, echivalentul a 611,9 milioane de euro, acestea au reprezentat doar 5,3% din totalul veniturilor.
Subvenţiile, care reprezintă aproape 4% din PIB-ul anului în curs, pot fi folosite de edilii locali pentru acordarea unor ajutoare sociale cum sunt, spre exemplu, cele de încălzire, pentru plata unor împrumuturi destinate finanţării de investiţii sau pentru echilibrarea bugetului, respectiv reducerea deficitelor locale. În topul celor mai subvenţionate judeţe s-au clasat Vrancea, Bihor,
Vâlcea, Mehedinţi, Suceava şi Caraş-Severin
Braşovul a primit în perioada 1991 – 2010 subvenţii totale în valoare