Joi, la Biblioteca Virtuală a Universității Ovidius va avea loc lansarea cărții „Journalism in Times of Major Changes; critical perspectives", de lect.univ.dr. Raluca Petre, specializarea Jurnalism, din cadrul Facultății de Litere.
Este jurnalismul o profesie de sine stătătoare în România? A fost el vreodată? Care sunt limitele autonomiei profesionale? Care sunt limitele transformării jurnalismului după comunism? Acestea sunt câteva întrebări la care cartea de față încearcă să răspundă. Lucrarea se bazează pe o cercetare doctorală derulată pe parcursul a trei ani, pe un corpus de aproape o sută de interviuri, realizate cu jurnaliști din diverse generații. Pe lângă partea etnografică, punerea în teorie sociologică reprezintă fundamentul pe care se construiesc explicațiile. Una dintre ideile care se deprind din cercetare este că există o perspectivă care determină felul în care jurnalismul este înțeles, practicat, valorizat. Astfel, în perioada comunistă, jurnalismul era o ocupație privilegiată, dar determinată politic. După 1989, accesul a devenit mai ușor și s-au alăturat jurnaliști fără pregătire, dar cu vocația unei misiuni sociale. Iar nou-veniții caută căi de autoexprimare și vizibilitate individuală. Principala concluzie a cercetării este că jurnalismul a reușit să fie vocea schimbării, dar nu agentul principal al propriei transformări după căderea comunismului. Joi, la Biblioteca Virtuală a Universității Ovidius va avea loc lansarea cărții „Journalism in Times of Major Changes; critical perspectives", de lect.univ.dr. Raluca Petre, specializarea Jurnalism, din cadrul Facultății de Litere.
Este jurnalismul o profesie de sine stătătoare în România? A fost el vreodată? Care sunt limitele autonomiei profesionale? Care sunt limitele transformării jurnalismului după comunism? Acestea sunt câteva întrebări la care cartea de față încearcă să răspundă. L