Supravegherea centralizată a unei părţi din băncile zonei euro şi nu numai va intra în vigoare în 2014-iată compromisul găsit miercuri noapte de miniştrii de Finanţe, la Bruxelles. Ei au deschis astfel calea unor discuţii mai relaxate, pe care le vor avea începând de joi seară liderii UE, reuniţi tot în capitala belgiană.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Doar circa 200 de bănci ale zonei vor fi direct supravegheate de aşa-numita Autoritate Bancară Europeană, lipită de Banca Centrală Europeană (BCE). Germania are câştig de cauză aici, întrucât au fost selecţionate doar băncile având peste 30 de miliarde de euro în active.
Restul, pentru a face pe plac Franţei, va putea fi supravegheat de la caz la caz, atunci când situaţia o cere. Dacă nu, ele rămân sub observaţia autorităţii naţionale de supraveghere, ca şi în prezent.
În plus, după 14 ore de negociere, miniştrii europeni de Finanţe au fost de acord să deschidă această nouă arhitectură bancară şi ţărilor din afara zonei euro, care doresc să participe. Era ceea ce-şi dorea România.
Astfel, cu câteva luni întârziere faţă de un calendar iniţial propus, în 2014 va lua naştere prima etapă a aprofundării Uniunii Monetare, necesare ieşirii din actuala criză şi prevenirii viitoarelor crize.
Supravegherea centralizată a băncilor este menită să taie legătura directă între bănci şi datoriile statelor, respectiv se va evita îngreunarea acestor datorii. Astfel, dacă o bancă este supravegheată de o autoritate centrală şi deci ţinută mereu pe o linie de plutire, ea poate fi recapitalizată direct de UE şi BCE, fără a trece prin intermediul statului gazdă, ca până acum.
Acordul, considerat drept istoric, va fi aprobat joi de cei 27 de lideri ai UE, aşteptaţi să sosească la Bruxelles în câteva ore. Fără aceasta, summit-ul european părea compromis.
Anul viitor, sta