Anchetele Parchetului sunt binevenite şi vor descuraja pe cei tentaţi să comită astfel de fapte, a căror verificare nu intră în competenţa supravegherii BNR, dar ele sunt urmarea sesizărilor transmise de băncile în cauză şi chiar de BNR, afirmă directorul Supravegherii BNR, Nicolae Cinteză.
"În legătură cu recentele evenimente privind fraude identificate în băncile româneşti, precizez că Banca Naţională a României, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, asigură supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit printr-un sistem de norme şi indicatori de prudenţă bancară care este urmărit atât la nivel individual, cât şi consolidat sau subconsolidat", a declarat Cinteză pentru MEDIAFAX.
BNR, respectiv Direcţia Supraveghere, nu are prerogative legale pentru a verifica modul în care au fost acordate creditele sau cum au fost respectate normele proprii de creditare.
"Practicile internaţionale în domeniu nu converg către un regim în care autoritatea de supraveghere să asigure un supraveghetor pentru fiecare funcţionar bancar angajat în activitatea de creditare, pentru simplul motiv că, pe de o parte, sistemul ar fi ineficient, iar pe de altă parte s-ar sufoca şi concurenţa între bănci. În sistemul bancar românesc sunt 62.400 salariaţi, care-şi desfăşoară activitatea în 5.766 de unităţi", a arătat oficialul băncii centrale.
Cu toate acestea, ori de câte ori au existat indicii privind posibile fapte penale, Direcţia Supraveghere din BNR a informat în termen organele abilitate.
"Referitor la cele două bănci în discuţie, trebuie spus că în plus faţă de plângerile penale făcute de acestea, Direcţia Supraveghere din BNR a sesizat organele abilitate ale statului asupra suspiciunilor privind autenticitatea unor documente prezentate de clienţii Volksbank încă din luna noiembrie 2009", a menţionat Cinteză.
De asemenea, în ceea c