În localitate Ocniţa se prepară cele mai bune murături! Şi asta pentru că oamenii folosesc saramură direct din dealurile pline de sare. Nu trebuie sa mai amestece apa cu sare, aşa cum fac cei mai mulţi români, ci iau direct din zecile de izvoare sărate de la baza dealurilor. Sătenii spun că murăturile sunt extraordinare şi că se prepară mult mai repede.
Oamenii iau apă de la izvor cu bidoanele şi o folosesc fie pentru murături, fie pentru prepararea şuncii de porc. Tocmai pentru ca apa are o concentratie mare de sare, muraturile se fac mult mai repede si au un gust extraordinar.
Foto Saramura Ocniţa gallery-link
“ În fiecare an când bag murături, varză, şuncă la saramură, toate pentru iarnă de aici se fac. De când mă ştiu aici ven. Ia lumea şi pentru băi, ia cu bidoanele, pune într-un cazan cu apă şi face băi acasă”, spune Ion Postelnicu.
Reţetă diferită, de la gospodină la gospodină
“ Se bagă şi hrean, două trei mere, porumbi, gutuie, beţe de mărar, piper şi foi de dafin şi se pitroceşte la două zile, apoi se gustă dacă cumva mai trebuie sare sau saramură, se mai pune, dacă nu, se pitroceşte în continuare”, ne explică tanti Ileana.
Localitatea Ocniţa este înconjurată de dealuri de sare şi de când se ştiu, sătenii fac murăturile cu saramură din deal.
Legumele în saramura luată de pe deal se mureză cu cel puţin o săptămână mai repede decât cele în apă cu sare, tocmai datorită concentraţiei mare de sare. Izvoarelor sărate de la Ocniţa li s-a dus vestea în tot judeţul. Vin gospodine şi de la 30-40 de kilometri depărtare pentru a lua saramură.