de C. MIERLUŞCĂ
22 decembrie 2012 00:16
17 vizualizari
A-A+ Face parte din fam. Rozacee. Gutuia crudă conţine carbohidraţi, apă, sulf, tanin, vit. B, C, PP, provitamina A şi are proprietăţi astringente, fortifiante, fiind bine tolerată hepatic. Se indică intern, în diaree, dizenterie, mai ales la bătrâni şi copii, în tuberculoză (hemoptizii), guturai, leucoree, insuficienţă hepatică, inapetenţă.
Se prepară sub formă de jeleu, compot sau pastă. Pentru jeleu, gutuia se fierbe în apă, se transformă în pastă, apoi se adaugă aceeaşi cantitate de zahăr, de preferinţă zahăr brun. Se indică a fi primele alimente consumate după un episod de diaree. Jeleul de gutuie se combină foarte bine cu crema de brânză, brânză de vaci, tofu.
Gutuia fiind un aliment pentru intestin, se recomandă şi în constipaţia, care uneori apare fără o cauză evidentă sau care persistă. În acest caz trebuie consultat un medic, deoarece poate fi vorba de o manifestare timpurie a unei tumori intestinale (cancer de colon) sau a altor boli grave.
Gutuia are un efect inflamator asupra intestinelor. Acest lucru se datorează pectinei din compoziţie care facilitează mişcarea intestinelor.. de C. MIERLUŞCĂ
22 decembrie 2012 00:16
17 vizualizari
A-A+ Face parte din fam. Rozacee. Gutuia crudă conţine carbohidraţi, apă, sulf, tanin, vit. B, C, PP, provitamina A şi are proprietăţi astringente, fortifiante, fiind bine tolerată hepatic. Se indică intern, în diaree, dizenterie, mai ales la bătrâni şi copii, în tuberculoză (hemoptizii), guturai, leucoree, insuficienţă hepatică, inapetenţă.
Se prepară sub formă de jeleu, compot sau pastă. Pentru jeleu, gutuia se fierbe în apă, se transformă în pastă, apoi se adaugă aceeaşi cantitate de zahăr, de preferinţă zahăr brun. Se indică a fi primele alimente consumate după un episod de diaree. Jeleul de gutuie se combină foar