Azi s-a făcut, după programa stabilită, sărbătorirea centenarului naşterii marelui fabulist Gr. Alexandrescu. La orele 10 dim., în prezenţa dlui prefect al judeţului, d. G. Cair, a primarului Gonzalv Ionescu, a notabilităţilor oraşului Târgovişte şi a elevilor gimnaziului, s-a oficiat la catedrala Curtea Domnească un Te-Deum în amintirea marelui bărbat. (...) D. Cair a ţinut o cuvântare care a impresionat mult pe cei de faţă. D-sa vorbeşte de renaşterea literară din Ţara Românească de pe timpul lui Gr. Alexandrescu, arată viaţa zbuciumată a poetului şi prietenia ce a existat între prinţul Ion Ghika şi Alexandrescu, precum şi duşmănia cu Eliade. (...) Mulţumeşte dnei Smara, din a cărei iniţiativă s-a ridicat monumentul (...).
Martirul Alexandrescu
D. Gonzalv Ionesc, primarul oraşului, vorbind de viaţa poetului o aseamănă cu aceea a unui martir. Spune că să ne închinăm în faţa oamenilor setoşi de adevăr şi lumină, cum a fost Gr. Alexandrecu, căci ilustrează ţara în care trăim. (...) Imortalizarea în bronz a lui Alexandrescu e o mare cinste pentru Târgovişte. (...)
Un festival poetic
Astă-seară, la orele 9, a avut loc în amfiteatrul gimnaziului un festival organizat pentru comemorarea poetului Gr. Alexandrescu. (...) Cei trei conferenţiari au vorbit cu multă competenţă, ascultaţi cu mare interes de numerosul şi alesul public ce a asistat. Au urmat apoi diferite recitări din Alexandrescu de către elevi şi medicul veterinar al judeţului, Stoica.
Din “Universul”, 22 decembrie 1912; texte selectate de Tudor Cireş
Azi s-a făcut, după programa stabilită, sărbătorirea centenarului naşterii marelui fabulist Gr. Alexandrescu. La orele 10 dim., în prezenţa dlui prefect al judeţului, d. G. Cair, a primarului Gonzalv Ionescu, a notabilităţilor oraşului Târgovişte şi a elevilor gimnaziului, s-a oficiat la catedrala