• Zeci de copii ieseni au fost diagnosticati cu o boala care face pe toata lumea sa intoarca capul dupa ei pe strada • Nanismul hipofizar apare, cel mai frecvent, in familiile nevoiase, care se vad doborate de un astfel de diagnostic • "De cele mai multe ori, acesti copii arata ca niste papusi in miniatura", a explicat medicul endocrinolog Simona Mogos
Zeci de parinti ieseni au primit un diagnostic crunt atunci cand au observat ca bebelusul lor nu se dezvolta normal. Nanismul este conditia medicala pe care majoritatea oamenilor o numesc piticism si se caracterizeaza printr-o deficienta de crestere fata de media normala pe etape de varsta. In timp ce la adulti nanismul este evident, la copiii care sunt in continua crestere, inaltimea nu mai poate fi semnul principal al bolii. Multe persoane asociaza nanismul si cu un deficit de intelect.
"Din experienta mea, pot spune ca acesti copii, diagnosticati cu nanism hipofizar, au un intelect absolut normal si au cea mai mare nevoie de afectiune si dragoste. Din pacate, acesti copii provin din familii extrem de sarace. Tratamentul pentru acesti copii nu este suficient. O injectie cu hormoni de crestere nu inlocuieste afectiunea si securitatea din familie. Aceasta afectiune este mai frecventa la baieti, decat in cazul fetitelor. Cauzele pot fi anomaliile genetice, anomalii de morfogeneza, leziuni sau cauze idiopatice", a precizat dr. Simona Mogos, specialist endocrinolog. Din pacate, acest diagnostic este urmat de o serie de alte complicatii ca obezitatea, probleme dentare, deformari ale spatelui sau tulburari vizuale. Cei mai multi parinti ieseni vin la medic cu copilul abia dupa 8-9 ani, mult prea tarziu pentru a se mai recupera timpul pierdut.
Comunitatea piticilor ieseni
Cea mai indicata este varsta de 4-5 ani, atunci cand medicul de familie al copilului ar trebui sa sesi