IAŞI. Plan cultural, la Iași, unul dintre momentele cele mai importante l-a reprezentat redeschiderea Sălii Mari a Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri ” din Iaşi. Sala Mare a Naţionalului ieşean a început să fie folosită la stagiunea din octombrie 2012, iar piesa inaugurală a fost una scrisă deVasile Alecsandri -„”Iaşii-n Carnaval“’, în regia lui Alexandru Dabija. Redeschiderea sălii mari a adus sute de oameni la spectacole.
„Există o tendinţă în România de a face săli de spectacol moderne. Aproape e un fel de succes pentru unii dintre cei ce conduc teatre din România să modernizeze teatrele. A moderniza teatrul mi se pare deja o doză de impietate. Sigur, trebuie scule moderne, tehnologie, e adevărat, dar teatrul trebuie să fie vechi, nu nou. Teatrul e o artă aşa de veche, încât aşa trebuie să rămână. Are valoare şi prin edificiu, prin spaţiul care-ţi impune, îţi cere să te îmbraci altfel, să vorbeşti altfel, să gândeşti altfel ”, a declarat în luna iunie 2012, la Iaşi, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Cultural Naţional de-atunci, Mircea Diaconu.
Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi a fost inclus, în 2006, în Proiectul de Reabilitare a monumentelor istorice din România, finanţat printr-un împrumut extern acordat guvernului de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Iniţial, clădirea teatrului a intrat în consolidare încă din anul 1998, cu fonduri de la bugetul de stat. Firma declarată câştigătoare în urma licitaţiei publice din decembrie 2008 a fost Iasicon. Durata maximă pentru finalizarea lucrărilor prevăzută în proiect a fost de 24 de luni, acestea fiind finalizate însă după 32 de luni, în aprilie 2012, cheltuielile ajungând la aproape 9,3 milioane de euro, fără TVA.
Lucrările au vizat înlocuirea şi refacerea acoperişului, refacerea pardoselii şi ornamentelor din marmură, stucaturi, aurituri, picturi şi poleituri, compone