Singurul loc din Capitală unde se mai fac lecţii gratuite de coregrafi e, canto sau teatru, cu maeştri care au gustat ei înşişi din plăcerea aplauzelor la scenă deschisă, riscă să se închidă din lipsa fondurilor
Înainte de ,89, se numea Palatul Pionierilor, era considerat o mândrie naţională, iar dascălii şi elevii de aici se afişau în faţa publicului de 4-5 ori pe an, cu ocazia unor spectacole grandioase, atent supervizate. Chiar şi fără strălucirea de odinioară, Palatul Copiilor de astăzi adăposteşte o adevărată fabrică de talente.
În lipsa sponsorilor şi fără o minimă promovare însă, doar părinţii şi bunicii află de succesele înregistrate la concursurile internaţionale de cei peste şase mii de copii înscrişi.
Un loc unic în Europa
Arte marţiale, balet, teatru, pian, canto sau japoneză, cursuri care i-ar costa pe familiile micuţilor până la câteva sute de lei lunar, se ţin gratuit la Palat. În total, circa 80 de activităţi extraşcolare susţinute de maeştri şi instructori cu renume, trecuţi pe ştatele de plată ca simpli profesori. „De la ministerul Educaţiei primim salariile şi decontarea unui drum în afara ţării. Atât. Nu scrie nicăieri că trebuie să dăm reprezentaţii, dar ni se cere profit, aşa că închiriem sălile pentru diverse evenimente”, explică Anca Roman, maestrul ansamblului de balet „Arabesque”.
În realitate, dascălii de aici organizează, anual, zeci de spectacole cu intrare liberă, iar cei mai talentaţi dintre micuţi participă la competiţii din întreaga lume. „Transportul şi costumele cad pe umerii familiei, iar în deplasare noi suntem şi mamă şi tată. Spălăm hăinuţe, le dăm de mâncare etc.”, prezintă instructorul de balet condiţiile actuale de la Palat, singurul centru extraşcolar cu caracter gratuit din Europa. Cei care doresc să spijine dezvoltarea palatului pot intra pe site-ul www.palatulnationalalcopiilor. ro.
Printre