Procurorul Oana Schmidt Haineala a fost aleasa, vineri, in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ea fiind pana in prezent vicepresedinte al institutiei. Ea a obtinut zece voturi, in timp ce contracandidatul ei, judecatorul Mircea Aron, a fost votat de opt membri CSM. Haineala este primul procuror care devine presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
Dupa alegerea presedintelui CSM urmeaza sa fie anuntate candidaturile pentru functia de vicepresedinte. Surse din magistratura sustin ca va fi doar candidatura Alinei Ghica la functia de vicepresedinte al CSM.
Anul trecut, Alina Ghica si Oana Schmidt Haineala si-au depus un proiect comun, insa pe parcursul anului s-a simtit faptul ca vicepresedinta Consiliului , procuroarea Haineala, a condus mai mult decat presedinta Ghica. Surse din magistratura sustineau ca anul acesta cele doua magistrate vor sa faca rocada, astfel ca Haineala sa preia conducerea, iar Ghica sa-i fie vicepresedinte.
Faptul ca un procuror isi depune candidatura pentru presedintia CSM in conditiile in care acest for are in componenta mai multi judecatori decat procurori a generat discutii in sistemul judiciar. Nu exista vreo interdictie prevazuta de lege cu privire la posibilitatea unui procuror de a fi presedinte al CSM.
Oana Andrea Schmidt Haineala a fost, din ianuarie 2012, vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar din ianuarie 2011 este membru ales in CSM, din partea parchetelor de pe langa tribunale, pentru un mandat de sase ani.
In perioada 15 iulie 2010 - 6 ianuarie 2011, Haineala a ocupat functia de procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov, cu grad de profesional de parchet de pe langa curtea de apel, iar din februarie pana in iulie 2010 a fost consilier al presedintelui Oficiului National de Prevenire si Combatere