Peter Esterhazy, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori maghiari, a declarat pentru revista „Elet es Irodalom ”(„Viaţă şi literatură”) că a fost victimă a cenzurii într-o recentă emisiune a postului public de radio, transmite AFP.
Scriitorul maghiar a indicat că două fraze critice la adresa politicii culturale a guvernului conservator condus de premierul Viktor Orban au fost suprimate în cadrul unei emisiuni consacrate culturii şi difuzată la 25 decembrie 2012 pe postul Radio Kossuth, notează Agerpres.
„Ultima dată când am fost cenzurat (...) a fost în 1981”, în timpul dictaturii comuniste, a explicat Peter Esterhazy, a cărui operă a fost publicată în peste 20 de limbi străine şi care a fost recunoscut drept unul dintre cei mai mari scriitori maghiari în viaţă.
Sursa a precizat că într-o cronică radiofonică le-a recomandat ascultătorilor să vizioneze reprezentaţiile Teatrului Naţional din Ungaria înainte ca directorul instituţiei, Robert Alfldi, să îi cedeze locul succesorului său Attila Vidnyanszky, considerat un apropiat al guvernului conservator de la Budapesta.
Oficiul ungar pentru media publice (MTVA) i-a cerut scuze lui Peter Esterhazy, dar a respins acuzaţia de cenzură. MTVA a explicat că a fost vorba despre o greşeală editorială şi a fost iniţiată o anchetă pentru a stabili cauzele acestei „regretabile” greşeli.
După învestirea oficială, în cursul anului 2010, guvernul conservator condus de Viktor Orban a înfiinţat o autoritate în domeniu apropiată de putere. În 2010, au fost denunţate mai multe cazuri de cenzură.
În decembrie 2011, un mic grup de salariaţi ai televiziunii publice, condus de editoarea Aranka Szavuly şi de redactorul Balazs Nagy Navarro, a declanşat o mişcare de protest împotriva restructurării mass-media. Pentru eforturile lor în domeniu, cei doi ziarişti au primit toamna trecută un premiu acordat de