Organizatia Mondiala a Sanatatii garanteaza ca inactivitatea fizica este cea de-a patra cauza a mortii pe glob si creste riscul de cancer, diabet si maladii cardiace; expertii sunt de acord cu aceasta atentionare, dar se contrazic in recomandari.
Potrivit autoritatilor britanice, un adult ar trebui sa faca exercitii fizice moderate cel putin doua ore pe saptamana sau o ora si un sfert de activitati fizice cu grad de dificultate ridicat sau o combinatie a celor doua tipuri de exercitii fizice. Faptul ca aceasta recomandare este destul de confuza nu poate fi insa cauza pentru care doar o treime din adultii britanici urmeaza aceste sfaturi de la specialisti, scrie BBC.
O mare parte din cercetarile legate de exercitiile fizice si efectul lor asupra sanatatii sunt efectuate de American College of Sports Medicine , institutie care a studiat, incepand cu 1950, efectele fitness-ului asupra corpului uman.
Normele britanice legate de exercitiile fizice au fost modificate in 1994, cand a fost remarcat un grad foarte slab al sanatatii populatiei, din cauza stilului de viata sedentar.
Dar, in ceea ce priveste recomandarile generale, exista tensiuni intre experti. Spre exemplu profesorul Michael Mosley este de parere ca activitatile fizice nu au aceleasi efecte asupra tuturor indivizilor.
Pe de alta parte, Stuart Biddle, profesor la Loughborough University, care a scris recomandarile referitoare la practicarea exercitiilor fizice pentru Marea Britanie spune: "Dezbaterea nu a fost legata de legatura dintre exercitiile fizice si sanatatea individului ci de cat de multa miscare trebuie sa faca cineva pentru a-si mentine sanatatea".
Unul dintre colegii acestuia, Jamie Timmons a cercetat efectele exercitiilor de mare intensitate si daca acestea pot aduce beneficii asupra corpului uman cu numai trei minute de exerci