Disperarea susținătorilor proiectului de exploatare a aurului de la Roșia Montană a ajuns la cote paroxistice. Despre motivele acestui haos am mai tot scris: în principal lipsa autorizațiilor legale necesare pentru a porni proiectul, eșecul istoric înregistrat la referendumul organizat pe 9 decembrie 2012, contextul internațional nefavorabil pornirii de noi proiecte miniere de exploatare a aurului (implicit, șanse minime de a obține finanțare). Am mai arătat însă că reprezentanții companiei și susținătorii lor interesați nu vor renunța până nu-și vor epuiza toate gloanțele. Chiar cu riscul de a cădea în penibil. Cum se întâmplă cu memoriul adresat președintelui României, Guvernului și Parlamentului, semnat de 35 de primari ai localităților din Munții Apuseni și asumat de 19 consilieri județeni din Alba.
Mai jos prezint fragmente ample (cu italice) din acest memoriu (îl puteți citi integral aici, la final), însoțite de comentarii, care demonstrează cât de mare e disperarea susținătorilor RMGC, dar și cât de uriașe sunt nesimțirea și minciunile celor care îl semnează.
*** Recunoașterea (de către autorități) a unei prime înfrângeri: turismul este o opțiune pentru Alba
”În zonele turistice din Munții Apuseni, ocupațiile de bază au fost dintotdeauna exploatarea lemnului și agroturismul. Exploatările masive de lemn au dus la diminuarea materialului lemnos, așa încât aceste comunități nu se mai pot baza pe această sursă importantă de venituri, care le asigură subzistența. Un alt aspect negativ este faptul că mulți dintre acești oameni nu pot beneficia de o pensie, întrucât nu au desfășurat activități într-un cadru organizat, ci în sistem individual”. Un prim ”argument” aberant și o minciună în același timp. În zonă nu s-a exploatat masiv lemnul. Există doar câteva fabrici de mobilă în Câmpeni (care nu presupun o exploatare masivă, ci una rațională). În s