După Crăciunul „gregorian”, urmează azi Crăciunul „iulian”, aşa încât hotelurile din Poiana Braşov nu duc lipsă în această perioadă de clienţi.
Doar ce-au terminat cu meniurile de Crăciun, că acum, bucătarii hotelurilor din Poiana Braşov îşi suflecă mânecile să prepare altele, pentru turiştii care petrec Crăciunul pe rit vechi, astăzi.
Vorbim despre turiştii din Republica Moldova şi Ucraina, care încă de la sfârşitul săptămânii trecute au venit, împreună cu rude şi prieteni, şi sunt hotărâţi să se simtă cât mai bine.
„E foarte frumos aici, îmi place mai ales că oamenii sunt prietenoşi”, spune o turistă.
„La noi, în Ajun de Crăciun se merge cu împărţituri. De obicei, finii merg la nani şi le pun acolo colăcei, bombonele. Se fac doi colaci mari, iar când se vine la o casă se face schimb de colaci. Aşa e tradiţia, dar aici nu avem cum să o respectăm, că nu avem finii cu noi”, ne spune o altă turistă.
„În mare parte, obiceiul e la fel, doar că la noi lipseşte ciorba. Nouă ne place foarte mult ciorba de aici, aşa că de fiecare dată o comandăm”, completează aceeaşi turistă.
Unii dintre turişti abia ce s-au cazat că au ieşit imediat pe pârtie. Cu sania, cu schiurile, nu contează, important e să se bucure cât mai mult de zăpadă.
Sejurul ales de cei care sărbătoresc Crăciunul şi Anul Nou pe stil vechi diferă şi în funcţie de buget. „Sejurul diferă de la patru la şase nopţi. Unii însă stau şi mai mult. Au cazare cu demipensiune, iar în seara de Crăciun vor avea un program special”, detaliază Carmen Obogeanu, manager hotel.
Până atunci, însă, bucătarii abia-şi văd capul de treabă, muncind de zor la bucatele tradiţionale cu care i-au întâmpinat şi pe turiştii „de dinainte”.
Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit în 7 ianuarie, conform calendarului iulian, care este decalat cu 13 zile faţă de cel oficial. Confor