Nicholas Crace este cel mai bătrân donator de organe din Marea Britanie, iar la cei 83 de ani ai săi a povestit cotidianului britanic „The Independent“ cum a ajuns să ofere altcuiva o şansă la viaţă. După moartea soţiei sale, Crace şi-a donat unul dintre rinichi unei străine în vârstă de 60 de ani.
Încă de când soţia sa a suferit un atac cerebral în 2005, Nicholas i-a fost aproape. Suferinţa ei a luat sfârşit, iar după moartea sa, el a încercat să-şi ocupe golul rămas prin ordonarea lucrurilor ei. Însă, la puţin timp după, a urmat perioada în care Nicholas nu mai ştia ce să facă. „O experienţă nefamiliară pentru mine“, a mărturisit el pentru „The Independent“.
A încercat să se ofere voluntar pentru diverse activităţi, însă la 83 de ani există puţine oferte, chiar şi pe bază de voluntariat. A vrut să doneze sânge sau măduvă, dar „nu mai poţi să donezi sânge după 70 de ani, iar vârsta limită pentru a dona măduvă este de 40 de ani“.
O serie de telefoane la Centrul de Transplant Renal au culminat cu dăruirea unuia dintre rinichii săi unei femei de peste 60 de ani. „La început, am crezut că e absurd ca un om de vârsta mea să fie acceptat ca donator, dar aşa s-a întâmplat”, a povestit Nicolas.
Nefrectomia, îndepărtarea unui rinichi, este o operaţie majoră, iar riscul de deces este de unul la trei mii de cazuri. Operaţia durează două, trei ore şi este realizată numai de specialişti. Printre multe altele, există riscul de lezare a tractului urinar, dar şi a altor multe infecţii. „Toate riscurile mi-au fost aduse la cunoştinţă chiar la începutul procesului“, spune Nicholas.
După ce au fost făcute toate testele necesare, inclusiv cele psihologice pentru a vedea dacă bătrânul va rezista stresului provocat de operaţie, Nicholas devenea, de fapt, din ce în ce mai entuziasmat de toată procedura. Pe lângă dorinţa de a ajuta, a inte