Râvnim să vedem Parisul noaptea - oraşul luminilor, visăm să ne trăim iubirile la Paris - oraşul îndrăgostiţilor, am da orice să fim artişti la Paris - oraşul artelor. Parisul cu o mie de feţe şi o mie de stări, de la muzeu în aer liber şi până în vârful Turnului Eiffel, levitând la apusul soarelui pe valurile Senei, Parisul este oraşul fascinaţiei prin excelenţă.
Dar cine oare se mai gândeşte că acest tărâm de basm este de fapt rezultatul unor transformări extraordinare care îşi au originea tocmai în Evul Mediu?! Ei, bine, un conservator şi un profesor de istorie medievală (francezi în spirit şi-n gândire... spirit de conservare, evident) au avut inspirata idee de a organiza o expoziţie prin care au readus la viaţă sufletul intim şi arhitectonic al Parisului medieval.
Expoziţia La demeure médiévale à Paris (Locuinţa pariziană în epoca medievală) revine asupra istoriei arhitecturale a celebrei capitale, dezvăluind atât modalităţile de amenajare primară a oraşului medieval, cât şi capodoperele arhitectonice care au supravieţuit (prea) multor războaie. Aşadar, de această dată vă propun să uităm de lumea din oţel şi sticlă şi să pornim într-o vizită prin Parisul medieval!... pe dale reci, acoperite cu plante aromate... la umbra garguilor cu fălcile-ncleştate.
Arhitectura medievală şi revelaţiile urbanistice
Organizată de Arhivele Naţionale Franceze la palatul-muzeu Soubise (fostul hôtel de Clisson), expoziţia La demeure médiévale à Paris a prilejuit întâlnirea unică între un spaţiu cu autentice origini medievale şi una dintre cele mai fascinante teme din istoria vechiului patrimoniu al capitalei Franţei. Modul în care s-a preschimbat fizionimia acestui oraş emblematic al Occidentului, ne aduce aminte că luminosul Paris a cunoscut şi epoci întunecate, dar a evoluat într-un mod extraordinar: bine conservate, preţioasele planuri urbanistice ne cer