Screening-ul pentru cancer de col uterin se va face în 2013 doar în Bucureşti. Va fi extins şi în restul ţării, dar din 2014 încolo, pe o perioadă de trei ani.
Ministrul Sănătăţii a declarat, ieri, că, în perioada următoare, în subordinea Ministerului, va fi organizată o Agenţie Naţională de Programe de Sănătate, unde vor exista manageri pentru fiecare program de sănătate în parte, care vor ţine legătura cu asociaţiile şi ministerul. Declaraţia a fost făcută ieri, când ministrul s-a întâlnit cu reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi cronici şi a semnat primul protocol din cel de-al doilea mandat de ministru al său. Potrivit oficialului, vor creşte cu 50% fondurile pentru medicina de ambulatoriu, „astfel încât să descurajăm internările fictive”. De asemenea, vor creşte fondurile pentru programul de screening de cancer de col uterin, în care femeile cu vârsta cuprinsă între 25-65 ani beneficiază, gratuit, de un test Babeş-Papanicolau. „Am discutat cu fundaţii şi asociaţii ca, în 2013, acest program să îl gândim ca un program-pilot pentru regiunea Bucureşti, urmând ca, după evaluarea rezultatelor să îl extindem în 3 ani la toată populaţia eligibilă”, a spus ministrul Sănătăţii. Tot în partea de prevenţie, va fi reluat, sub o altă formă programul de reevaluare a stării de sănătate.
Screening-ul pentru cancer de col uterin se va face în 2013 doar în Bucureşti. Va fi extins şi în restul ţării, dar din 2014 încolo, pe o perioadă de trei ani.
Ministrul Sănătăţii a declarat, ieri, că, în perioada următoare, în subordinea Ministerului, va fi organizată o Agenţie Naţională de Programe de Sănătate, unde vor exista manageri pentru fiecare program de sănătate în parte, care vor ţine legătura cu asociaţiile şi ministerul. Declaraţia a fost făcută ieri, când ministru