Procurorii din România au solicitat Parchetului General și secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ceară Guvernului detalii privind preconizata modificare legislativă privind ”clarificarea statutului procurorilor”. Sursa: VLAD STĂNESCU
Astăzi a avut loc o întâlnire a tuturor procurorilor șefi din țară cu conducerea Parchetului General şi cu membrii Secţiei pentru procurori a CSM. Întâlnirea a avut loc ”în contextul îngrijorării exprimate de marea majoritate a corpului profesional al procurorilor cu prilejul consultării de ieri, de declaraţiile apărute în spaţiul public cu privire la iminenţa unor modificări referitoare la poziţia şi rolul procurorului”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
Care sunt intențiile Guvernului?
”Participanţii au hotărât în unanimitate, în baza mandatului încredinţat de corpul profesional al procurorilor, ca PÎCCJ şi Secţia pentru procurori a CSM să adreseze o solicitare Guvernului României de a detalia referirile din Programul de guvernare la măsurile legislative pentru „Clarificarea statutului procurorilor şi rolul Ministerului Public raportate la dispoziţiile constituţionale”, se mai arată într-un comunicat al Parchetului General.
Statutul de magistrat al procurorului nu se negociază
În urmă cu o zi, procurorii au semant o declarație potrivit căreia ”statutul procurorului în România este clar definit în Constituţie şi în legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Rolul acestuia în activitatea judiciară, calitatea sa de magistrat, principiile în baza cărora îşi desfăşoară activitatea şi pe baza cărora se organizează cariera sa, sunt în mod explicit reglementate de cadrul normativ în vigoare şi conforme standardelor internaţionale”, se arată în comunicat.
Înscris în Constituție
Mai mult, alegerea unui procuror în funcţia de preşedinte al CSM este