Studenţii şi elevii din România cer, print-o petiţie publicată online şi adusă la cunoştinţa ministrului Educaţiei încă din octombrie 2012, suplimentarea bugetului pentru educaţie, creşterea subvenţiei pentru studenţii care stau în cămine şi adaptarea învăţământului profesional şi tehnic la cerinţele agenţilor economici.
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) susţin că bugetul de 3,14% din PIB (ceea ce înseamnă 4,4 de miliarde de euro) ,anunţat de Guvernul României prin „Bugetul Cetăţeanului”, condamnă Educaţia şi Cercetarea la încă un an de subperformanţă şi inechitate, cu efecte grave asupra dezvoltării pe termen lung a României.
„Degeaba vorbim despre educaţie ca prioritate naţională dacă o finanţăm cu jumătăţi de măsură. De la fuga tinerilor de locuri de muncă în educaţie la fapul că cei din mediul rural, din familii sărace sau dezavantajate ajung cu greu să termine o facultate, problemele sunt foarte clare, foarte mari şi au fost prezentate în nenumărate rânduri.
Este timpul ca decidenţii să trateze cu mai multă responsabilitate viitorul României!”, afirmă Mihai Dragoş, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România.
ANOSR şi CNE solicită suplimentarea bugetului pentru acest domeniu şi prevederea unei creşteri anuale care să conducă rapid la respectarea procentului de 6% din PIB asumat de partidele politice din România prin Pactul Naţional pentru Educaţie.
„Redresarea şcolii româneşti nu va întârzia să apară atunci când finanţarea alocată dezvoltării educaţiei va acoperi necesităţile sistemului de învăţământ. Formarea calitativă a viitorilor cetăţeni adulţi ai României depinde de cât de mult investim în sistemul educaţional.
Anul 2013 trebuie să fie anul în care accesul copiilor din mediul rural la şcoală să nu mai fie o problemă, iar