Ultimii cinci ani demonstrează cât de mult depinde sistemul financiar din România de performanţa economiei şi de "averea" populaţiei, potrivit unui studiu realizat de analistul economic Dragoş Cabat, Managing Partner la www.eFin.ro.
În studiu se arată: "După ce au atins niveluri de 16% în 2008, dobânzile la depozitele în lei au început să scadă într-un ritm alert până la sfârşitul anului 2012, variind în jurul nivelului de 5,5%. Acest lucru a fost determinat de faptul că băncile comerciale nu au mai acordat credite pentru persoanele fizice şi, în consecinţă, nevoia lor de resurse din partea populaţiei a scăzut. Astfel, în această perioadă dobânzile la depozitele în lei au avut valori medii nete real pozitive în 2008 şi 2009 şi apoi real negative din 2010 până în 2012 inclusiv".
Potrivit analistului citat, este foarte probabil ca şi în anul 2013 dobânzile la depozite să rămână real negative, între orele -0,5% şi -1%, atât timp cât băncile comerciale nu reiau creşterea creditării pentru companii şi nu dezgheaţă creditele de consum pentru populaţie, cu atât mai mult cu cât volatilitatea inflaţiei în 2013 poate fi ridicată.
"Aşadar, dobânzile nominale la depozite vor fi în medie de 5% pentru anul 2013. În acest context, este foarte posibil ca depozitele populaţiei să scadă în lei. Depozitele în valută vor rămâne constante ca volum în anul 2013, dacă leul nu se va aprecia puternic faţă de euro, ceea ce ar determina o "fugă" a românilor către moneda naţională", potrivit studiului.
Dragoş Cabat arată că românii se orientează de regulă către produse de economsire cu o durată de maxim 3 luni, ceea ce spune multe despre încrederea lor în volatilitatea inflaţiei şi cursului de schimb, dar şi despre politicile de atragere a economiilor populaţiei de către băncile comerciale din România: "Băncile au încercat timid începând cu 2009 să orienteze atenţia dep