Ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat că, potrivit contractului-cadru valabil de la 1 martie, este sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a spitalelor private, banii fiind direcţionaţi spre spitalele publice. “În contractul-cadru 2013 care va intra, sper, în vigoare la 1 martie, vom sista finanţarea din fondurile “Casei” pentru unităţile spitaliceşti private. Astfel încât toţi banii publici vorbim de fondul unic naţional de asigurări sociale de sănătate să meargă către spitalele publice. (...) Cu 10% va creşte fondul alocat spitalelor pentru perioada următoare. Ceea ce, împreună cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie şi terapie intensivă, sper că va asigura o finanţare superioară a spitalelor şi va micşora din nemulţumirile cetăţenilor”, a precizează ministrul Nicolăescu. În acest sens, ministrul Sănătăţii a spus că trebuie stabilit foarte clar: sectorul public trăieşte din banul public, sectorul privat, din banul privat. De asemenea, ministrul Sănătăţii este decis să stopeze “căpuşarea” spitalelor de stat de cei care lucrează în privat. Aici sunt două soluţii. Se vor conecta sistemele informatice astfel încât “datele se vor vedea cu ochiul liber şi cei care greşesc vor plăti”. Şi, eventual, o decizie în privinţa medicilor care lucrează simultan în ambele sisteme: public şi privat.
Este posibil ca spitalele judeţene de urgenţă să revină în subordinea Ministerului Sănătăţii, “unde spune ministrul cred că le este locul, împreună cu cele regionale, împreună cu SMURD şi cu ambulanţele, astfel încât sistemul integrat de urgenţă să funcţioneze firesc şi nu fragmentat, şi nu pe interese locale”.
De altfel, ministrul Nicolăescu este de părere că “descentralizarea s-a făcut fără cap şi fără logică şi fără principii. Eu consider că, în continuare, medicina de urgenţă, cea care se manifestă în sistemul spi