Copiii de la clasa zero vor continua să înveţe în şcoli, în timp ce pentru colegii lor mai mari începe numărătoarea inversă până la Bac şi Evaluare Naţională Sursa: VLAD STĂNESCU
Ziua de astăzi marchează, pentru elevii din învăţământul preuniversitar şi preşcolari, nu doar intrarea în cel de-al doilea semestru, ci şi începutul unui lung şir de provocări, începând de la testele naţionale şi terminând cu schimbările anunţate de şefii de la Educaţie.
Clasa zero rămâne pe loc
După luni în şir în care au primit anunţuri confuze legate de soarta copiilor lor. părinţii „bobocilor” de la pregătitoare pot răsufla uşuraţi: clasa zero rămâne la şcoală. „Pot fi şi excepţii, din punct de vedere al locului fizic unde se va desfăşura.În 97% din cazuri, clasa pregătitoare se desfăşoară în şcoli”, a precizat Remus Pricopie, ministrul Educaţiei.
Nu la fel de liniştiţi pot sta şi elevii de clasa a VIII-a, care vor susţine, pe 25 iunie, prima probă a Evaluării Naţionale. Simulările organizate în câteva judeţe din ţară prevestesc însă note dezastruoase. În Olt, doar 38,68% dintre elevi au reuşit să promoveze aceste testări, iar în Cluj, media notelor a fost de numai 5,28. O situaţie similară s-a înregistrat şi la „repetiţiile” pentru examenul de Bacalaureat, desfăşurate la clasa a XII-a.
În Dâmboviţa, peste 60% dintre candidaţi au picat simulările, la Cluj promovabilitatea a fost de 43%, în timp ce la Iaşi numai 35% dintre candidaţi au trecut cu brio de toate probele.
E de menţionat şi că Bac-ul din 2013 se va desfăşura după formula actuală de examene. „Bacalaureatul profesional este o propunere.(...) Avem anunţată o metodologie şi o procedură de examen identică cu cea de anul trecut”, a mai spus ministrul Educaţiei, care a decis să păstreze şi în acest an camerele de supraveghere din săli.
Bacalaureatul este programat să înceapă pe data de 10 iunie,