Între două zbânţuieli cu snowmobilul sau chermeze cu "tribul" personal ba într-o staţiune, ba în alta, prin vilele blocate pentru uzul personal, cu cheltuieli despre care Cotroceniul şi RAAPPS tac mâlc, Traian Băsescu a zburat niţel până-n Cipru, unde avea loc o reuniune a Partidului Popular European. Pentru ca presa "periculoasă pentru siguranţa naţională" (în viziunea prezidentului), sau de-a dreptul "nazistă" (potrivit contestatei Oana Hăineală, preşedintele CSM) să nu cârtească iar, Preşedinţia s-a grăbit să producă un comunicat. Cum că invitaţiile de participare la summit, unde pepeiştii îşi stabileau poziţia pentru negocierile privind cadrul financiar al UE (buget, sistem de constrângeri etc) s-au făcut pe formatul de participare la Consiliul European. Vezi, dagă Doamne, Băsescu nu s-a dus acolo în ţinută portocalie, de pedelist, ci ca reprezentant legiuit al statului român. Păi, tocmai aici e problema.
Se vădeşte, încă o dată, că România e sufocată de un paradox politic şi funcţional incredibil. Guvernarea, girată de electorat cu un zdrobitor 70%, e construită pe doi piloni, unul social-democrat, celălalt liberal şi conservator, care şi-au armonizat opţiunile de evoluţie a ţării şi au un program comun. Cu totul altul decât programul catastrofal al PDL-UDMR, emanat şi susţinut, adesea impus, de Traian Băsescu, prin care ţara, economia şi parametrii sociali au fost puşi la pământ. Opţiunea actualului Guvern este clară şi e în consens cu aceea a ţărilor emergente din Grupul "Prietenii Coeziunii", prin care acestea se opun dictatului ţărilor bogate şi cer o utilizare echitabilă a Bugetului Uniunii, precum şi direcţionări care să le permită dezvoltarea propriilor economii, ieşirea din statutul de simple pieţe pentru granzi.
Aceste opţiuni au fost exprimate fără echivoc şi astă toamnă, la Bucureşti, unde a avut loc o reuniune a "Prietenilor Coeziunii