IAŞI. În absenţa primarului Iaşului şi a şefului Consiliului Judeţean, inaugurarea ICR Moldova Iaşi de astăzi a fost lipsită de fast, în sala care a găzduit evenimentul fiind prezente circa 50 de persoane. Preşedintele ICR Andrei Marga a explicat că extinderea ICR vine în concordanţă cu procesul de reorganizare administrativ-teritorială a României.
Deşi directorul filialei Iaşi a ICR, Cassian Maria Spiridon, a declarat vineri la Tele M că la eveniment şi-au confirmat prezenţa atât Gheorghe Nichita, cât şi Cristian Adomniţei, instituţiile pe care aceştia le conduc au fost reprezentate de viceprimarul Mihai Chirica şi vicepreşedintele CJ Victor Chirilă, semn că trecerea lui Marga prin Iaşi nu a fost percepută drept o întâlnire de gradul zero.
De altfel, Marga se bazează pe autorităţile locale pentru a face funcţionale ICR-urile din marile oraşe ale ţării. Şi astăzi, la Iaşi, acesta a anunţat că structura centrală va finanţa doar posturile directorului şi a directorului adjunct, urmând ca Primăriile şi CJ-urile să plătească salariile referenţilor de specialitate, să ofere sedii şi să asigure utilităţile.
Atât Primăria Iaşi, cât şi CJ Iaşi au explicat, prin reprezentanţii acestora, că în bugetul pentru 2013 nu sunt prevăzute sume pentru ICR Moldova Iaşi şi că nu există acorduri de colaborare cu ICR Moldova Iaşi.
Oradeiasi.ro a relatat că ICR Iaşi îşi desfăşoară provizoriu activitatea în Casa cu Absidă, directorul şi directorul adjunct au fost numiţi fără să aibă încă un contract cu ICR Bucureşti.
Andrei Marga nu a oferit presei explicaţii precise legate de modalitatea de finanţare şi de funcţionare a noilor ICR-uri, mărginindu-se la a reafirma o serie de intenţii deja prezentate pe site.
„Reprezentanţii ICR vor pune accent pe traduceri de cărti ale autorilor români pentru că literatura română nu este bine cunoscută. Selecţia autorilot n