Sunt copii de ţărani şi habar n-au ce înseamnă luxul, dar ţin la tradiţiile lor ca la ochii din cap, iar asta le-a câştigat respectul străinilor. Ca să le vină în ajutor, o familie de artişti şi-a transformat propria casă în şcoală
Alături de familia Scripcariu, câțiva copii din Piscu au reprezentat România în două țări străine. Împreună învață arta unor meșteșuguri uitate.
Adriana şi Virgil Scripcariu, un cuplu de artişti bucureşteni, ar putea scrie o carte despre puterea tradiţiilor româneşti de a reînnoda legăturile dintre oameni şi de a naşte poveşti de succes acolo unde alţii vedeau doar o cauză pierdută.
Cuplul, împreună cu cei cinci copii ai lor, au hotărât să se mute, în 2005, în satul Piscu, la 36 de kilometri de Bucureşti. La scurtă vreme şi-au pus în minte să reînvie meşteşugul olăritului, cu care se mândrea pe vremuri întreaga suflare de ţărani, organizând expoziţii şi ateliere de creaţie, dar curând au întâmpinat o nouă provocare. Şcoala din sat s-a desfiinţat taman când ar fi trebui să-şi dea fetiţa cea mică în clasa întâi. Alăturați-vă campaniei „Cine, când și cum schimbă România” pe Facebook!
Aşa a luat fiinţă Agatonia, o şcoală-patrimoniu unde sunt instruiţi, din 2011, copiii din comunitate, atât după programa aprobată de minister, cât şi după norme străbune, axate pe cultivarea lucrului făcut de mână. „Vrem ca cei mici să prindă gustul pentru tradiţiile lor. De ce să privească spre alte ţări, când la ei acasă există atâtea lucruri minunate”, spune capul familiei, sculptorul Virgil Scripcariu.
Vedete la Târgul de Carte de la Londra
Cei doi oameni de bine îi găzduiesc pe micuţi la parterul casei lor, amenajat după modelul unei şcoli de muzeu: bănci şi pupitre din lemn, sobă de cărămidă, un război de ţesut şi oale din lut pline ochi cu flori de câmp. Nu lipsesc însă calculatorul şi videoproiectorul. „Iniţial, pări