Obligarea educatorilor şi a învăţătorilor de a obţine o diplomă de licenţă în şase ani a iscat controverse între foştii miniştri ai Educaţiei şi i-a înfuriat pe dascălii vechi, produsul liceelor pedagogice.
Aproximativ 22.000 de învăţători şi educatori, din totalul de aproximativ 40.000, ar putea să-şi piardă posturile dacă nu vor obţine o diplomă de licenţă în următorii şase ani. Asta stipulează o ordonanţă de urgenţă aprobată de Executiv în decembrie 2012, pe ultima sută de metri a mandatului ministrului Educaţiei Ecaterina Andronescu.
Măsura era menită să evite „concedieri colective Inadmisibile“ în sistemul de învăţământ, aşa cum au explicat ieri reprezentanţii ministerului, pentru că învăţătorii ar fi rămas în afara legii în lipsa acestei ordonanţe.
Însă a născut indignarea dascălilor vechi din sistem, cei care nu au decât studiile liceelor pedagogice şi o vechime de zeci de ani la catedre. Ei susţin că nu sunt dispuşi, financiar, cel puţin, să petreacă trei ani pe băncile unei facultăţi, după ce au modelat generaţii întregi de copii.
O meserie-vocaţie
„Nu mi-aş permite să-mi dau salariul meu pe trei-patru luni pentru a putea plăti taxele de studiu, este clar că nu aş putea să merg decât la o facultate privată, la fără frecvenţă. Oricum, nu mi se pare deloc echitabil ca după 30 de ani de muncă în aceeaşi şcoală şi zeci de cursuri de formare profesională şi proiecte la care am participat să mi se ceară să obţin şi o diplomă de licenţă“, spune Liliana, o învăţătoare care predă de 30 de ani la aceeaşi şcoală din Capitală.
Ea contestă nu doar modalitatea în care s-a inclus această obligativitate, cât şi utilitatea unei astfel de condiţii: „Cu ce mă face mai deşteaptă o hârtie? Asta este o meserie de vocaţie, e nevoie de vocaţie. Poate să fie tobă de carte, dar să nu aibă chemare“.
Elena Dumitru, o educatoare cu vechime de 38