România, în faţa unui nou tip de război. Serviciul Român de Informaţii investighează de doi ani de zile activităţile derulate de entităţi cibernetice ostile, fiind implicat în combaterea atacului cibernetic "Octombrie roşu"
Serviciul Român de Informaţii a dat publicităţii un comunicat de presă referitor la atacul cibernetic denumit „Red October”, recent prezentat de către firma Kaspersky.
SRI precizează că "aceste aspecte au făcut şi fac obiectul investigaţiilor Serviciului Român de Informaţii (SRI), începând cu anul 2011, în cadrul activităţilor întreprinse în calitate de autoritate naţională în domeniul „CyberIntelligence”, în cooperare cu alte instituţii cu responsabilităţi din ţară (STS, SIE, CERT-RO) şi străinătate".
SRI a informat prompt instituţiile româneşti vizate despre operaţiunea "Octombrie roşu".
Reţeaua sofisticată de infractori informatici care a atacat cibernetic, în ultimii cinci ani, computere din instituţii guvernamentale, diplomatice şi ştiintifice din ţări situate mai ales in fosta URSS, a vizat şi instituţii din ţara noastră.
"În conformitate cu atribuţiile sale legale, privind identificarea activităţilor derulate de entităţi cibernetice ostile ce urmăresc obţinerea accesului la reţele informatice de interes naţional şi culegerea de informaţii confidenţiale, SRI a informat prompt instituţiile vizate de acest atac cibernetic prin utilizarea unui troian, la momentul desfăşurării lui şi a întreprins în cooperare măsuri de contracarare pentru restabilirea funcţionării normale a reţelelor respective", se arată în comunicatulSRI.
Impactul atacului este determinat atât de faptul că agresorul cibernetic urmăreşte să exfiltreze date/documente privind politica statului şi deciziile luate la nivelul unor instituţii, cât şi de faptul că, prin sustragerea parolelor de acces şi autentificare, se poate obtine accesul la alte siste