Fabricile de diplome ar putea primi pe tavă noi clienţi: toţi educatorii şi învăţătorii fără diplomă de licenţă de profil Sursa: VLAD STĂNESCU
Educatorii şi învăţătorii din România stau ca pe jar după ce au aflat că o ordonanţă de urgenţă semnată de fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, în decembrie 2012, le dă un ultimatum de şase ani în care să urmeze o facultate de profil, dacă vor să-şi păstreze locurile de muncă.
În cazul în care s-ar aplica această prevedere, învăţătoarele cu ştate vechi, absolvente de institut sau liceu pedagogic, vor avea de ales între a părăsi scaunul de la catedră cu doar câţiva ani înainte de pensionare sau în a-şi completa studiile, pe propria cheltuială. Anunţul a stârnit valuri de nemulţumire în rândul dascălilor. Educatorii și învățătorii fără studii superioare nu vor mai putea profesa! FUNERIU: „Guvernul îi OBLIGĂ să-și mai ia de la universități o BUCATĂ de CARTON”
Cu „dedicaţie” pentru fabricile de diplome
„Va avea un impact foarte dur. Profesorii din învăţământul primar şi preşcolar reprezintă 50% din totalul cadrelor didactice. De unde să mai plătească şi taxele de studiu, când salariile sunt cum sunt? Cei în vârstă vor cere pensie anticipată”, este de părere Genoveva Ioana, directoare la Şcoala Nr. 22 „Mircea Eliade” din Craiova. Potrivit acesteia, condiţia absolvirii „studiilor universitare de licenţă, în profilul postului” menţionată în ordonanţă, înseamnă, în traducere liberă, că toţi cei vizaţi vor trebui să se înscrie la profilul Pedagogie pentru Învăţământul Primar şi Preşcolar. O specializare care lipseşte din oferta multor universităţi de stat.
„Nu contează că tu deja ai teminat facultatea de Geografie sau de Matematică. Dacă predai la clasa întâi, spre exemplu, îţi trebuie o astfel de diplomă. Presupun că reprezentanţii universităţilor private au ştiut dinainte de schimbare şi au făc