2013 este anul schimbărilor majore la Eurovision: de la modul de organizare a Selecţiei naţionale, până la procedura de vot în concursul internaţional. Noile regulamente aduc atât veşti bune, cât şi veşti mai puţin bune.
La nivel naţional, procedura de preselecţie s-a extins l-a nivelul întregii ţări, urmând ca în oraşele importante să aibă loc audiţii live în faţa unui juriu profesionist. În anii trecuţi, selecţia pieselor care treceau în etapa următoare (a semifinalelor) avea loc la Bucureşti, de obicei pe parcursul unei singure zile, iar juriul asculta melodiile trimise de concurenţi pe CD-uri.
Din acest an, participanţii vor cânta cu vocea live în faţa membrilor juriului. Potrivit lui Dan Manoliu, coordonatorul proiectului Eurovision România, juriul va fi acelaşi în toate oraşele, pentru „a se păstra o unitate“. „Vom avea un juriu format din 5 membri, ei vor merge în toate oraşele unde se vor desfăşura audiţiile. Nu am stabilit componenţa, încă, dar vor fi mai degrabă specialişti din muzică, nu din televiziune sau din presă, pentru că anul acesta vom miza pe compoziţie, pe calitatea şi a interpretării, nu pe show“, a declarat Dan Manoliu pentru „Adevărul“.
Selecţie pentru debutanţi şi consacraţi
Acesta crede că preselecţiile desfăşurate în mai multe oraşe din ţară „vor aduce mai mulţi concurenţi decât la ediţia precedentă, unde au fost mai puţin de o sută de înscrieri“. „Cred că vor veni foarte mulţi artişti tineri, artişti care au ajuns în fazele superioare ale celor două talen-show-uri muzicale, «Vocea României» şi «X Factor»“, spune Dan Manoliu, care precizează că Eurovisionul rămâne totuşi o miză importantă şi pentru artiştii consacraţi. „E un concurs tentant şi pentru cântăreţii mari. Poate pe unii îi sperie, se gândesc că vor ajunge acolo şi nu vor face nimic“, mai spune coordonatorul proiectului.
O altă schimbare a regulamentu