Cu 105 oferte publice iniţiale (IPO), bursa de acţiuni de la Varşovia (WSE) a fost anul trecut cea mai activă din Europa, întrecând detaşat pieţe precum cea londoneză sau germană. În această comparaţie, România nu poate fi luată în calcul deoarece pe Bursa de Valori Bucureşti anul trecut nu a fost înregistrat niciun IPO.
Cele 105 IPO-uri de pe bursa din Varşovia reprezintă 40% din totalul ofertelor iniţiale de anul trecut de pe pieţele europene, potrivit raportului IPO Watch Europe al PricewaterhouseCoopers. Însă după valoarea listărilor iniţiale WSE ocupă doar locul cinci în Europa. Pentru comparaţie, ofertele publice iniţiale lansate pe piaţa poloneză sunt de şapte ori mai mici ca valoare decât cele de pe Bursa de la Londra, liderul clasamentului în această privinţă.
"Activitatea de pe piaţa IPO-urilor din Varşovia, atât ca valoare, cât şi în funcţie de cantitate, ne-a plasat timp de mai mulţi ani în fruntea clasamentului european şi a ajutat la construirea unei poziţii mai bune pentru piaţa de capital poloneză în Europa decât ar putea-o permite tranzacţiile de pe piaţa secundară", a declarat Adam Maciejewski, vicepreşedinte al board-ului de management al WSE, citat de mondovisione.com.
Cea mai mare ofertă iniţială lansată anul trecut pe bursa poloneză a fost listarea Alior Bank. Cu o valoare de 511 milioane euro, aceasta a reprezentat cel mai mare plasament privat din istoria WSE şi a doua ofertă ca mărime făcută de o bancă în 2012, după listarea grupului rus Sberbank (o valoare de patru miliarde de euro) pe Bursa de la Londra. "Listarea Alior Bank este rezultatul a cinci ani de muncă grea. A fost un IPO foarte important pentru piaţa de capital poloneză şi remarcat în sectorul bancar european. Exemplul băncii demonstrează că firmele poloneze cu origine privată ar putea aparţine elitei mondiale", a afirmat Helene Zaleski, preşedintel