Adio bolniţă cu pereţi scorojiţi, cu paturi ruginite şi lenjerie cârpită, înghesuite şi câte opt într-o încăpere, cu echipamente depăşite şi medici aproape la fel de deprimaţi precum pacienţii! De săptămâna trecută, toţi bolnavii de cancer au fost mutaţi din părăginitul Staţionar II al Spitalului Judeţean în noul Centru Oncologic din incinta Spitalului Municipal.
Iar pentru ca lucrurile să fie făcute până la capăt şi trenul de Cluj să nu mai fie, aşa cum s-a tot spus, cel mai bun "doctor" al orădenilor, Primăria pregăteşte angajarea a trei medici de la renumitul Institut Oncologic clujean şi chiar dintr-un spital din Marea Britanie.
Statistică neagră
De zeci de ani, Bihorul ocupă un dramatic loc trei în ce priveşte numărul bolnavilor de cancer, după Bucureşti şi Cluj, la o populaţie mult mai mică. Anul trecut, în judeţ erau înregistrate 18.629 persoane cu diverse afecţiuni oncologice.
Şi mai îngrijorător e că anual sunt depistaţi alţi 2.000 de bihoreni atinşi de acest flagel. Practic, potrivit şefei secţiei, dr. Simona Mihuţiu (foto), în fiecare zi cinci bihoreni află că suferă de diferite forme de cancer, iar trei mor din această cauză, încât s-a ajuns să nu existe bihorean fără o rudă, un prieten sau un coleg care suferă sau a suferit de această boală!
Rezultatul cooperării
Medicii şi autorităţile au conştientizat de mult că urgenţa nr. 1 era construirea unei noi secţii de oncologie, la standarde moderne. Nimeni însă n-a mişcat un deget până acum trei ani, când s-au întâlnit la un loc mai mulţi decidenţi fără de care obiectivul ar fi rămas imposibil. Fostul director al Spitalului Municipal, dr. Gheorghe Carp (acum manager la Judeţean), primul care a schiţat un plan în acest sens, ocupa funcţia de viceprimar, primarul Ilie Bolojan a dat undă verde proiectării nu a unei noi secţii ci, mai mult, a unui Centru Oncologic, iar doi biho