Editorul „The Guardian” Amy Fleming analizează efectele arzătoare ale ardeilor iuţi. Îi foloseşti în orice gustare, vrei un anumit tip de ardei pentru diferite feluri de mâncare sau usturimea ardeiului iute te lasă rece?
Deşi în facultate Amy s-a declarat a fi o mare consumatoare de ardei preparând adesea supă iute care o făcea să strănute, să tuşească, să lăcrimeze şi să-i curgă nasul, pe măsură ce a crescut a încercat să încalce aceea linie fină dintre macho şi gastronomic, sperând că va obţine un efect cât se poate de arzător, dar care să nu diminueze aroma mâncării.
Pentru că aşa cum s-a întâmplat şi cu Amy, cei mai mulţi din consumatorii de ardei iute confirmă faptul că au căpătat o toleranţă la senzaţia arzătoare.
Receptorii de căldură
Ardeiul iute ne face să ne simţim ca şi cum am atinge cu limba un arzător Bunsen, datorită compusului numit capsaicină care declanşează o arsură la nivelui receptorilor corpului nostru. Aceştia sunt ascunşi în organism sau pe limbă, dar se răspândesc diferit la fiecare dintre noi. De exemplu, un studiu din 2008 a arătat că oamenii ce suferă de sindromul intestinului iritabil deţin o cantitate mai mare de receptori în colon.
Alţii, în schimb, par a fi complet imuni la capsaicină. „Ştiu trei indivizi care pot consuma din cele speciile cele mai iuţi de ardei fără să simtă vreo ardoare“, declară Paul Bosland, membru al Institutului de Ardei Iute din cadrul Universităţi din New Mexico. Din acele trei persoane probabil că face parte şi indianca Anandita Dutta Tamuly care, pentru a atinge un nou record, a mâncat 51 de bhut jolokia, consideraţi cei mai iuţi ardei din lume, fiind de 400 de ori mai usturători decât cei Tabasco.
Lecţii de toleranţă
Oamenii de ştiinţă s-au străduit să identifice mecanismul prin care devenim imuni la senzaţia oferită de consumul de ardei iute. Potrivit lui Arpad Szall